De toekomst is onzeker. Waar baseer je dan je lange termijn plannen op? Die vraag hoor ik de laatste tijd erg vaak. Hoe groter de onzekerheid, hoe moeilijker het is om de gevolgen van keuzes in te schatten. Toch weet je vaak wel hoe je verstandige keuzes kan maken: door aannames te controleren en door een geschikt beslisproces toe te passen. In dit artikel vertel ik hoe je de beslissing maakt om nieuwe software te bouwen of bestaande software te kopen.
Het traditionele “Buy versus Build” dilemma: moet ik bestaande software kopen of nieuwe software bouwen? Als je een conversiegerichte website, of een aantrekkelijk online platform nodig hebt om jouw doelen te bereiken, loop je hier al snel tegenaan. Je kunt ze niet goed met elkaar vergelijken, omdat het appels en peren zijn. Elke software applicatie is namelijk uniek. En, elke leverancier berekent de kosten op een andere manier. Dit maakt het lastig om de juiste beslissing te nemen.
Wanneer mensen stoeien met dit dilemma, deel ik mijn kennis en ervaring graag. Er zijn namelijk drie valkuilen waar je voor uit moet kijken.
Je doet de aanname: “Kopen is veilig, bouwen is onzeker.” Een bestaand product kopen, lijkt per definitie veiliger dan iets nieuws bouwen. Je weet wat je krijgt. Anderen hebben het succes al bewezen. Dat voelt veilig. Kopen kan echter ook risicovol zijn en bouwen kan juist een veilige keuze zijn. Dit komt onder andere door deze 3 zaken:
Controleer altijd eerst of je aannames kloppen.
Je gebruikt een verkeerd beslisproces, bewust of onbewust. Je stelt jezelf deze twee vragen:
Is het antwoord ‘Ja’ op deze vragen, dan koop je de software. Is het antwoord ‘Nee’, dan laat je het bouwen. Dit klinkt logisch. Je koopt geen maatwerk schoenen wanneer jouw maat makkelijk verkrijgbaar is in de winkel. Dit beslisproces gaat wel op als je spullen koopt, maar blijft niet overeind als het om software gaat. Goederen hebben namelijk een heel andere levensduur, terugverdientijd, functionaliteit en aanpasbaarheid dan software. Voor de aanschaf van software is er een ander, beter beslisproces.
Er bestaat ook software die je koopt om vervolgens te configureren naar je eigen wensen. Wanneer de behoefte van de software wijzigt, dan verander je de configuratie. Het klinkt als een gulden middenweg, alsof je dan alle voordelen van kopen combineert met alle voordelen van bouwen. De werkelijkheid ligt net wat anders. Enige nuance is op zijn plek.
Het kopen en configureren van flexibele software is een volwaardige derde optie. Het klassieke dilemma van “Buy versus Build” zou dus eigenlijk uitgebreid moeten worden: “Buy versus Build versus Configure”. Het kopen en configureren van flexibele software heeft zijn eigen set van voor- en nadelen. Het kan de juiste keuze voor jouw organisatie zijn.
Laten we contact opnemen en onderzoeken hoe we jouw initiatief succesvoller kunnen maken. Wat beschrijft jouw situatie het beste?