Een vraag die ons vaak wordt gesteld, is in welke situatie softwareontwikkeling het beste kan worden uitbesteed. Wij bekijken het liever van de andere kant en vragen dan: wanneer kun je software het beste in-house ontwikkelen? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Hieronder vind je vijf overwegingen die je helpen bij het nemen van een beslissing.
Er zijn goede redenen te bedenken om digitale oplossingen zelf te ontwikkelen. Bijvoorbeeld als je bedrijf is gespecialiseerd in software engineering en je hier dus ook de kennis en de vaardigheden voor in huis hebt. Het is voor digitale bedrijven raadzaam om al in een vroeg stadium software-expertise in dienst te nemen, met name als je softwareproducten verkoopt en softwarediensten levert. Zelfs in traditionele bedrijven maken developers deel uit van het team. Vaak is dit ook een onderdeel van de transformatiestrategie. Dus als je medewerkers aanneemt die de vaardigheden hebben om moderne digitale oplossingen te ontwerpen en te ontwikkelen en die bovendien leiderschapskwaliteiten bezitten, is in-house ontwikkeling een goede optie.
Een ander voordeel is dat je de kennis en het beheer binnen het bedrijf houdt als je besluit jouw product(en) verder te ontwikkelen. Een andere reden is wellicht dat je de privacy en vertrouwelijkheid van je klanten of je organisatie wilt beschermen. Of misschien zijn er geografische belemmeringen of is er sprake van een taalbarrière waardoor het beheer beter intern kan worden gedaan. Met de juiste uitbestedingspartner zijn echter alle genoemde problemen op te lossen.
Ontwikkeling in eigen beheer heeft echter ook nadelen. Zo moeten binnen je bedrijf de vaardigheden en expertise aanwezig zijn voor het ontwikkelen van moderne digitale producten. Het aantrekken en opleiden van designers, engineers en experts op het gebied van testen en operations vergt bijzondere aandacht. Ook moeten hiervoor investeringen worden gedaan.
Als de ontwikkeling van digitale producten geen specialisme of noodzakelijke taak van je bedrijf is, kan het in-house uitvoeren een dure en tijdrovende aangelegenheid zijn.
Een belangrijke reden om softwareontwikkeling uit te besteden, is dat je zelf niet over de vaardigheden beschikt en zo iets toevoegt wat je zelf niet kunt. Externe specialisten delen hun expertise, geven advies en verrijken uw teams met kennis voor de lange termijn.
Ook zorgen zij ervoor dat de ontwikkeling sneller verloopt, met name als ze jouw sector goed kennen of al ervaring hebben met wat jij nodig hebt. Bovendien verbeteren ze je IT-productie door gebruik te maken van de nieuwste methodieken, tools, technieken en denkwijzen.
Je neemt een weloverwogen risico wanneer je met een uitbestedingspartner samenwerkt. Uiteraard wil je een verstandige keuze maken. Je gaat na welke partner het beste bij je past. Dit kan een groot adviesbureau zijn, maar ook een gespecialiseerd bureau, een zzp'er, meerdere bureaus of een dienstverlenend bedrijf met sterke banden met een bepaalde leverancier.
Het nadeel van het uitbesteden van software is dat je de controle over een project mogelijk uit handen geeft aan iemand buiten de organisatie. Als er iets fout gaat, kan dit gevolgen hebben voor klanten, voor de reputatie van je bedrijf en ook voor je inkomsten. Daarnaast lopen ook de privacy en vertrouwelijkheid van gegevens gevaar wanneer je samenwerkt met externe dienstverleners. En als de uitbestedingspartner niet voldoende kennis met jouw medewerkers deelt, moet je in de toekomst mogelijk weer bij hem aankloppen als er onderhoudsproblemen zijn.
In onze ervaring is een hybride relatie tussen onszelf en onze klanten de ideale keuze. Als buitenstaander hebben wij een frisse kijk op de zaken. We helpen innovatie op gang, stellen bestaande denkpatronen ter discussie en pakken slecht werkende oplossingen aan. Ook werken we graag samen met onze klanten aan het oplossen van specifieke problemen, zodat we vervolgens grotere knelpunten in hun organisatie kunnen verhelpen.
We merken dat het werkt als we de expertise van de organisatie van een klant aanvullen. Een klant is wellicht goed in QA of in het integreren van een oplossing, maar misschien minder goed op andere terreinen. Als uitbestedingspartner beschouwen we onszelf als onderdeel van een bedrijf. Wij brengen onze eigen expertise in, of het nu gaat om Agile, Scrum, testen, front-end ontwikkeling, UX of beveiliging. Bovendien helpen we bij de opleiding van in-house teams en delen we kennis, zodat zij de software na afloop van de samenwerkingsperiode zelf kunnen beheren en onderhouden.
Hybride werken betekent dat wij, als jouw partner, de verantwoordelijkheid nemen. Wij nemen de tijd om je bedrijf te leren kennen. En we leren van elkaar en werken samen om je producten nog beter te maken. In onze ogen biedt een combinatie van in-house ontwikkeling en uitbesteding het beste van twee werelden.
Laten we contact opnemen en onderzoeken hoe we jouw initiatief succesvoller kunnen maken. Wat beschrijft jouw situatie het beste?